Roy Inge Eilertsen

Det meste av sin kunnskap har han tilegnet seg på LBT-skolen. LBT= Learning By Tryning. Med fantasi, humor, galskap og mot har Roy gjort LivLand gård til en opplevelsesarena. Her arrangeres Norsk tohjulstraktorfestival, VM i sidesprang, åpen gård, VM i toppløsaking og mye mer. 

At Roy er oppvokst og bor i ei lita bygd med knapt 25 innbyggere som har opplevd uenigheter, fraflytting og nedgang har ikke lagt noen demper på hans tro på fremtidig bygdeutvikling.

Bo smått tenk stort er en av hans grunntanker. Med sin bakgrunn fra revymiljøet og inspirert av Lucky Næroset har Roy etablert humoristiske aktiviteter som Sytometret og Sytografisk institutt, snor for lufting av gode ideer, fiaskofobisk institutt osv. Dette har igjen ført til at han har en rekke selvoppnevnte titler som Bygdelivsapetittvekker, Sytografiker, Eventbonde, Væreier osv.. Men det Roy ser som viktigst er å være et medmenneske som bryr seg om sine omgivelser, og en ideutvikler som evner å dele og skape meiningsfulle arbeidsplasser..

Roy Inge holdt foredrag under "Omstilling" i Galleri Nord-Norge den 9/3/2017. Dette foredraget finner du også på Youtube (lenke legges ut etter den 9/3). 

Roger Hansen

Roger Hansen.jpg

 


Roger Hansen (f.1967) bor i Honningsvåg i Nordkapp kommune, og har vært aktiv fisker hele livet. Han har vært leder av Finnmark Fiskarlag (under Norges Fiskarlag) og er nå leder av Skarsvåg/ Kamøyvær Fiskarlag. Eier "Tor-Arild" et 50-fots garn- og snurrevadfartøy sammen med broren sin. To av sønnene til Roger jobber som mannskap om bord. Roger sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Nordkapp kommune. 
Roger Hansen er intervjuet av Veronica Melå i artikkelen "Fiskere må også ta ansvar" i Havet. Mat, makt og meninger.

Jørn Eirik Johnsen

Jørn Eirik Johnsen (f.1967), kommer fra Tromsdalen, bor i Tromsø. Jobber i NHO Reiseliv som prosjektleder i Arktisk Meny. Er utdannet kokk, og jobbet i perioden 1985–2000 som kokk og restaurantsjef hos bl.a. Emmas drømme­kjøkken og Brancos i Tromsø. Har vært matfaglig konsulent hos Stabburet og jobbet i en periode som kursholder og veileder for ulike aktører i matbransjen. 
Jørn Eirik Johnsen er intervjuet sammen med Trude Borch og Knu Hansvold av Veronica Melå, i artikkelen "Nord-Norge må løfte fram egne råvarer" i Havet. Mat, makt og meninger.
 

Knut Hansvold

Knut Hansvold (f.1966), kommer fra Tromsø, hvor han også bor i dag. Har bachelor i internasjonal handel fra Høyskolen i Oslo. Jobber i Nord-Norsk Reiseliv. Tidligere jobbet for Hurtigruten, Tromsøguide, Braathens, og hos flere hoteller, turoperatører og destinasjonsselskaper, dvs. på alle kanter av reiselivet i utøvende posisjoner, hvor han gjennom årene har møtt tusenvis av turister.
Knut Hansvold er intervjuet av Veronica Melå, sammen med Trude Borch og Jørn Eirik Johnsen i artikkelen "Nord-Norge må løfte fram egne råvarer." i Havet. Mat, makt og meninger.

Reidar Nilsen

Reidar Nilsen (f. 1947) Oppvokst på Hasvik. Reiste på skoleskipet “Gann“ som 14-åring, deretter i utenriksfart. Utdannet styrmann fra Tromsø Maritime. Kjøpte sitt første fiskefartøy i 1972 og har siden drevet forskjellige fiskerier langs kysten, i Barentshavet og ved Svalbard. Valgt som leder av Finnmark Fiskarlag i 1994, og som leder av Norges Fiskarlag i 2001 fram til 2013. Har flyttet tilbake til Hasvik og deltar en del på forskjellige arenaer angående olje/fisk.
Reidar Nilsen er intervjuet sammen med Knut Harald Nygård av Veronica Melå i artikkelen "Vi er i samme båt" i Havet. Mat, makt og meninger.

Knut Harald Nygård

Knut Harald Nygård (f.1974) Født og oppvokst på Grøtavær, et fiskevær på Grytøya utenfor Harstad. Nå bosatt i Harstad. Utdannet sivilingeniør fra NTNU som petroleumsgeolog.Har vært i Statoil siden 1999, erfaring fra Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, men mest leting i nordområdene. Letedirektør for funnene Skrugard og Havis i Barentshavet. Nå direktør for Statoils Nordområdeinitiativ som jobber med å koble Statoils aktivitet i Nord-Norge med nordnorsk leverandørindustri og nordnorske samfunnsinteresser.
Knut Harald Nygård er intervjuet sammen med Reidar Nilsen av Veronica Melå, i artikkelen "Vi er i samme båt" i Havet. Mat, makt og meninger.

 

Trude Borch

Trude Borch.jpg

Trude Borch (f.1966) fra Ibestad i Troms, studert i Trondheim og Tromsø, økonomi og sosialantropologi. Har arbeidet 17 år som samfunnsforsker på kystturisme (inklusive sjømat og reiseliv) på Norut og Nofima. Nå ansatt ved Akvaplan-niva med fortsatt fokus på kystturismeforskning men jobber også i sekretariatet for verdens største nordområdekonferanse, Arctic Frontiers. 
Trude Borch er intervjuet av Veronica Melå, sammen med Knut Hansvold og Jørn Eirik Johnsen i artikkelen "Nord-Norge må løfte fram egne råvarer."

Anders Sletten

Anders Sletten (f. 1989) kommer fra Dyrøy. Tok almenfag på Sjøvegan, og kom deretter til Harstad begynte i lære hos Hoelstuen i 2009. Her tok han en tverrfaglig eksamen i programfagene til kokkeutdanninga, som privatist. Anders tok fagbrev som kokk i 2012, og har siden da jobbet som kjøkkensjef hos Hoelstuen i Harstad. I 2014 fikk Anders 3. plass i konkurransen «Arktisk Kokk». 

Anders Sletten har levert 9 oppskrifter på sjømat til Havet. Mat makt og meninger. 

Audun Rikardsen

Audun Rikardsen (f. 1968) kommer fra Steigen i Nordland, men bor i Tromsø. Audun er til daglig professor i biologi ved Universitetet i Tromsø. Han kjøpte sitt første digitale speilreflekskamera høsten 2009 og har siden den tid blitt kjent for sine ofte annerledes og kreative naturbilder. Han er særlig fasinert av den arktiske kysten og de to verdenene over og under vann. Han tar helst sine bilder lokalt og er opptatt av å formidle en nærhet til sine motiver, ofte ved hjelp av kreative og annerledes bildevinkler. Han har de siste årene vært Nordens mest premierte naturfotograf, hvor han bl.a. er blitt kåret til Nordisk mester i naturfoto tre ganger, dobbelt Norgesmester i naturfoto og vunnet flere store internasjonale fotokonkurranser, bl.a. 2014 kåret til «Årets internasjonale arktiske fotograf», hovedvinner av «Natures Best» (en av verdens største naturfotokonkurranser) og den mestvinnende fotografen i «Europamesterskapet i naturfoto». Basert på sin unike måte å vise fram Nord-Norge gjennom sitt kamera ble også nominert til «Årets Nordlending» i 2014, og har publisert bilder i flere magasiner og bøker.
Audun har lervert en rekke fantastiske bilder til Havet. Mat, makt og meninger.

Flere av hans bilder kan ses på www.audunrikardsen.com

Harriet Olsen

Harriet M. Olsen (35) er fagutdannet fotograf med 14 års erfaring i fotografbransjen. I 2011 startet hun Kvitebjørn Foto sammen med samboer og fotograf Tommy Simonsen. I dag er hun daglig leder for firmaet som har studio i Harstad. I tillegg jobber Harriet som fotograf ved Sør-Troms Museum. Harriet er glad i å fotografere folk, men har gjennom det siste året funnet stor glede i å fotografere mat. Dette er noe hun gjerne gjør mer av, en arbeidsoppgave som triggerhennes sans for lys og komposisjon. Harriet er også veldig glad i fisk og havet, og i å være på havet og å fiske. I hennes oppvekst var det alltid nærhet til havet, og familen fisket mye. Dette er verdier som hun ønsker at hennes barn også få ta del i. 
Harriet Olsen har tatt alle matbildene i Havet. Mat, makt og meninger (juni, 2015) og matbilder i Djævelsk godt (oktober, 2015). 

www.kvitebjornfoto.no

Helge Oppdal

Helge Erling Opdal (f. 1963) jobber som lærer i medier og kommunikasjon. Han har jobbet i mange år som fjernsynsfotograf, hovedsakelig for NRK, og tar oppdrag innen film, foto og grafisk design for det lokale næringsliv via Opdal Studio. I det siste har han satt seg fore å bli en kløpper med penn, papir og akvarellfarger. Helge elsker havet, og som sønn av en sjarkfisker har han fått del i den kulinariske og kulturelle arven fra kystfolket fra barnsben av. Han er fra Torsken, på yttersia av Senja, men bor nå i Evenes.
Helge Opdal har vært redaktørens uvurderlige tekniske medhjelper, i designprosessen har han ytt motstand og har gitt råd, og han har kvalitetssikret manus og bilder før trykk. 

Ingun Mæhlum

Ingun Alette Mæhlum (f. 1973) er hedemarking, men kom til Tromsø for å ha sommerjobb i 1998, og syntes det var så fint i nord at hun aldri dro sørover igjen. Hun er dokumentar- og reportasjefotograf og har reist rundt i nordområdene i 17 år, først for Dagbladet og de siste 10 åra som frilansfotograf. Hun jobber både på oppdrag og med egne dokumentarprosjekter. I 2013 ga hun ut boka Barentsportretter – En reise på tvers sammen med Arne Egil Tønset, der de fortalte historier fra hele Barentsregionen. Hun har vunnet to førstepriser i Årets Bilde-konkurransen derav den ene for et bilde fra Barenstportretter. I 2014/15 deltok hun på VII Masterclass i regi av bildebyrået VII.
Ingun A. Mæhlum har levert en rekke fantastiske bilder til Havet. Mat, makt og meninger.

www.ingun.no

Johan Port

Johan Port (f. 1989) kommer fra Martinique, en fransk karibisk koloni. Kom til Harstad i 2013, begynte da som kokk hos Røkenes Gård. Begynte som kokk hos De 4 Roser i 2014. Johan forelsket seg i Nord-Norge da han var med Jan Vardøen til Lofoten for å lage en film. Før han kom til Harstad, jobbet Johan i Mathallen i Oslo. Han er utdannet fra Center Formacion Apprentice i Paris og begynte som kokkelærling da han var 14 år. 
Johan Port har levert 6 oppskrifter på sjømat til Havet. Mat, makt og meninger.

Kim-Håvard Larsen

Kim-Håvard Larsen (f. 1987) kommer fra Harstad. Gikk kokkelinja ved Rå videregående skole 2003–2005. Læretid fra Feinschmecker på Frogner. Har jobbet som kjøkkensjef for De 4 Roser i Harstad, og var med på etableringen av samme restaurant i Tromsø. Kim-Håvard var 4 år på Norges juniorkokkelandslag, de 2 siste årene som kaptein. Han har fått totalt 3 gull og 1 sølv fra del-konkurranser med kokkelandslaget, sammenlagt sølv i både Culinary Worldcup i Luxembourg 2010 og Culinary Olympics i Erfurt 2012 sammen med landslaget. Kim-Håvard eier og driver i dag restauranten Umami i Harstad. 
Kim-Håvard Larsen har levert 12 oppskrifter på sjømat til Havet. Mat, makt og meninger.

Lasse Jensen

Lasse Berg Jensen (f. 1987) kommer fra Lødingen, bor i Harstad. Gikk Hotell- og næringsmiddelfag på Melbu videregående skole i 2004–2006. Hadde lærlingetiden hos Bølgen & Moi i Kristiansand fra 2006 til 2007. Jobbet som kokk hos Bølgen & Moi frem til 2010, og var kokk på Haga restaurant i Oslo i 2010. Siden 2011 har Lasse vært kjøkkensjef på De 4 Roser i Harstad. Lasse har hatt en del utenlandske studieopphold, blant annet hos 
La Ribaudière i Frankrike. 
Lasse Berg Jensen har levert 12 oppskrifter på sjømat til Havet. Mat, makt og meninger.

Petter Bratland

P.jpg

Petter Bratland (f.1985) er født og oppvokst i Harstad og har fagbrev som elektriker fra 2006. Etter 7 år i yrket valgte han å følge sin kreative interesse mot ny utdanning. Valget ble bachelor i grafisk design med utdanning fra Oslo og Southampton. Lengselen mot nord gjorde at han etter endt utdanning flyttet hjem til Harstad i 2013, hvor han siden da har jobbet som grafisk designer hos Vizuelli i Harstad. Sammen med Torgeir Riise driver han i tillegg firmaet Rampestrek. De har begge drevet med graffiti siden slutten av forrige årtusen, og møttes første gang i forbindelse med graffitimaling i 2001. Med en bakgrunn fra både klassisk graffiti, moderne street art og design utfører duoen ulike dekor-, promoterings- og undervisningsoppdrag. Rampestreks primære mål er at Nord-Norges befolkning skal ha en mulighet til å oppleve gatekunst, både som beskuere og som utøvere.
Petter Bratland og Torgeir Riise har laget streetart-torsken til forsiden av Havet. Mat, makt og meninger. Han har også laget den lille reklamefilmen "Havet" som forlaget presenterer på sin hjemmeside. 

Sigrid Rafaelsen

Sigrid Rafaelsen (f. 1988) kommer fra Rødberg i Skånland. Bor i Harstad i dag. Sigrid er oppvokst på bondegård, med sau og melkeproduksjon. Gikk på 
kokkelinja ved Rå videregående  skole i 2004–2006. Hun var lærling på Statholdergaarden hos Bent Stiansen. Jobbet et år etter lærlingetiden hos Stiansen, både som kokk og i konditoriet. Sigrid har deltatt i en del lærlingekonkurranser, og jobbet som kokk på De 4 Roser i Harstad fra 2009 til 2011. Eier og driver i dag restauranten Umami Harstad, som ble etablert i januar 2011. 
Sigrid Rafaelsen har levert 10 oppskrifter på sjømat til Havet. Mat, makt og meninger.

 

Stian Klo

Stian Klo (f. 1980) kommer fra Harstad, hvor han også bor i dag.  Stian er utdannet vernepleier fra Høgskolen i Harstad, men driver i dag Discover North AS sammen med Arild Heitmann. Her er Stian dalig leder, fotograf og guide/ instruktør. Satsningsområdet går på moderne turisme gjennom firmaet, hvor de flyr inn fotograferer fra hele verden for å kurse dem, samtidig som de sprer kunnskap og viten om Nord-Norge og Arktis generelt. Primært arrangerer Discover North kurs i Lofoten og Svalbard.
Stians favoritt årstid å fotografere er høst og vinter , med magisk lys, vær og dramatikk. "Å vandre og jobbe med naturen så tett fungere som terapi, har æ en dårlig dag kurerere alltid en tur i fjæra eller skogen dårlig humør. Med besteforeldra bosatt i Vesterålen, blei æ tidlig eksponert for naturen og tilbragte utallige helge i fjæra på "skattejakt" . Klientan vårrres sir ofte at de føle at de kommer te Narnia eller Harry Potter land når dem ser ka vi har rett rundt hushjørnet (og dessverre mange tar for gitt), så det å kunne livnære sæ som fotograf og samtidig spre budskapet te milliona av følgera på sosiale media, føles som verdens beste jobb" sier Stian om jobben sin. 
Stian Klo har levert en rekke fantastiske bilder til Havet. Mat, makt og meninger.

www.lofotentours.com

Torgeir Riise

torgis.jpg

Torgeir Riise (f.1984) kommer fra Kongsberg men bor i Harstad. Torgeir arbeider til daglig som Prosjektveileder for street art på Ungdommens Hus i Harstad. Han jobber også for tiden med en masteroppgave om street art og kunstdidaktikk. Foruten om i Harstad og hjembyen Kongsberg har Torgeir utviklet seg som maler i Oslo og under er studieopphold i København. Torgeir inspireres av tagging, nyheter, mennesker og annen street at, og beskriver stilen sin som ‘sjablong sell out møter late nineties Oslo’. Sammen med Petter Bratland driver han firmaet Rampestrek. De har begge drevet med graffiti siden slutten av forrige årtusen, og møttes første gang i forbindelse med graffitimaling i 2001. Med en bakgrunn fra både klassisk graffiti, moderne street art og design utfører duoen ulike dekor-, promoterings- og undervisningsoppdrag. Rampestreks primære mål er at Nord-Norges befolkning skal ha en mulighet til å oppleve gatekunst, både som beskuere og som utøvere. 
Torgeir Riise og Petter Bratland har laget streetart-torsken til forsiden av Havet. Mat, makt og meninger. Han har også laget den lille reklamefilmen "Havet" som forlaget presenterer på sin hjemmeside.