Påske med hengeræv og vingledager

Camilla Johansen kom med boken "Djævelsk godt" i høst. Året før startet hun eget bakeri. Hva gjør en travel bakerinne når det blir påske? Her er hennes favoritter, og et og annet tips til påskehyggen.
 Hvis du vil skaffe deg hennes bok til påske, kan du bestille her: 

Vi har mange rare tradisjoner. Og vi elsker det
I år skal til og med lammelåret på grillen, hevder Camilla Johansen. 

I år skal til og med lammelåret på grillen, hevder Camilla Johansen. 

Hva gjør en påske perfekt, Camilla? 

Tekst: Veronica Melå
Foto: Camilla Johansen og Harriet Olsen

– Jeg ligger i stabilt sideleie, hahaha, neida. Jeg har drømmepåske hvert år på Slettfjellet i Balsfjord, sammen med familie på hytta. Storfamilien samles og vi spiller spill og går på ski og ikke minst sitter vi lenge på utedo.. Haha, nei det er vel det eneste minuset, forteller en lattermild påskeklar Camilla Johansen. 

–I boka forteller du om rot-i-hop-kaka som moren din alltid pleier å lage. Har hun med denne i år også?

–Den er alltid med i en litt ufancy blå tupperwareboks som fraktes opp med snøscooter. Vi har ofte mange bursdager i påsken, og sånn blir det i år også. Så denne kaken er med i år også. Den er jo bare helt genial. 

Slik ser rot-hop-kaka ut i boken "Djævelsk godt". Vi deler oppskriften med deg her. 

Slik ser rot-hop-kaka ut i boken "Djævelsk godt". Vi deler oppskriften med deg her. 

– Er en bakerinne lei av å lage mat og bake og vil helst slippe når det er ferie?

– Jeg har av en eller annen grunn blitt kjøkkensjef i påska. Det er deilig å lage mat i påska fordi man har så god tid. Alle hjelper til og alle er samlet rundt bordet. Når vi har gått på ski, og mamma og pappa går i badstua, så begynner jeg med maten. Selv om det ikke alltid er så planlagt, så trylles det alltid frem en dessert også. Vi pleier å ha med franske sjokoladekaker, litt enkle saker... 

– Enkle saker? Det høres mer avansert ut enn hva de fleste har med seg på fjellet. Blir man kresen av å holde på med så mye god bakst hele dagen i jobben som bakerinne?

– Jeg liker å vite hva jeg spiser. Jeg spiser alt av hjemmelaget mat, så jeg er ikke kresen sånn sett. Men jeg putter ikke i meg butikkbakst, sånn er jeg nok blitt picky. Jeg baker heller opp gode brød og boller på forhånd, som har god holdbarhet. Müslibrød eller franske landbrød for eksempel.

Oppskriften på Camillas vidunderlige müslibrød finner du i boken  "Djævelsk godt" som kan bestilles her

Oppskriften på Camillas vidunderlige müslibrød finner du i boken "Djævelsk godt" som kan bestilles her

– I boka di, Djævelsk godt, har du opskrift på et brød som du kaller morrabrød. Det har skapt mye latter i bakeriet. Blir det morrabrød i påska også da?

-Oppskriften på morrabrød pleier jeg å gjøre om til rundstykker i påska. Lett oppvarmet i ovnen med kokt egg og røkt ørret. Det er bare nydelig. 

-Du skriver i boka at å samle familie og venner er den viktigste grunnen til å lage god mat. Mange trekker frem lange skiturer eller sol , snø og kvikklunsj som det beste med påske. Hva gjør deg lykkelig i påskeferien?

– Det er rett og slett å ha fri og samles. Jeg har tanter og onkler og søskenbarn som også har hytte på samme sted. Og vi er alle sammen er veldig glad i å være sammen. Og jeg blir veldig rørt av å se hvor glad pappa blir av at alle ungene er i lag. Pappa og onkel gjør mye for at vi skal trives og være i lag.

Vi kjører høy harry- og komfortfaktor i påska, forteller Camilla Johansen. 

Vi kjører høy harry- og komfortfaktor i påska, forteller Camilla Johansen. 

IMG_7791.jpg

– Får du tid til å lese i påsken?

– Jeg har fått masse bøker i bursdagsgave, og jeg vet ikke hvilken jeg skal begynne med. Men jeg tror nok det blir en del krim. Det er litt uryddig lesing i påska, hvis jeg kan si det sånn. Jeg kræsjlander i sofaen, rød i kinnene og litt salig etter å ha vært ute, med en slapp stilongs med hengeræv, og sikkert et par majonesflekker etter frokosten.  jeg krøller meg under et teppe og leser til jeg dupper av, og siden jeg ikke må rekke noe, så er det helt greit å sovne og våkne igjen, og så lese litt videre.  Men det er en fantastisk følelse av at alt er lov, og alle pusler med sitt. Dette er en av de tingene jeg elsker med påske.

Har dere noen favorittspill?

– Vi er en quizfamilie, vi kan faktisk ende opp med å bli sure på hverandre, for vi er vel ganske kompetitiv alle sammen. Da pløyes quizene i alle avisene. Og så er det scrabble.

Og favorittgodterier?

– Jeg drikker alltid solo i påsken og spiser mandelegg fra Anthon Berg og sjokoladeegg fra Freia.

Favorittmiddager i påska?

– Lammelår med min nyinnførte tomatmarmelade, i år skal vi grille det på grillen for første gang. Når jeg oppdager en ny rett eller et nytt tilbehør, så innfører jeg sporenstreks en ny tradisjon. Pappa er veldig fornøyd med at det innføres nye mattradisjoner. Men vi har også en "vingledag" i påska. Da har vi ikke bestemt menyen, det er ingen som vet hva de får før akkurat den dagen det serveres. Ellers er menyen for hele påska bestemt på forhånd av familierådet. Vi ringer frem og tilbake og planlegger frem mot påske, men det er stort sette faste innslag hver år. Tilbehør og sånt kan variere. Pappa sier gjerne til mamma at "vi må spørre Camilla hva hun synes". Så det blir ganske mange sånne telefonsamtaler frem mot påske. Det høres helt psycho ut, men vi synes det er veldig artig. Vi har indrefilet på påskeaften. Mors kjøttkaker er også fast innslag, i tillegg til ovnsbakt torsk.

– Hva drikker dere i påska?

-Vi drikker ikke så mye alkohol i påska egentlig, men pappa har alltid med Chateauneuf de Pape, den er alltid med i påska. Det har blitt en tradisjon, men flasken varer gjerne hele påska. Og så har pappa og Ulf en kveldsknert som også har blitt en fast tradisjon som egentlig er helt idiotisk, men hører med. Det er en blanding av wisky, seven-up, vann og isbiter som være istapper fra hyttetaket. Da koser de seg, og da er det god stemning.

-Og den ultimate påskekaka?

-Det er selvfølgelig suksessterte.

Den ultimate mannekaken, i følge Bakerinnen. Som også elskes av kvinner. 

Den ultimate mannekaken, i følge Bakerinnen. Som også elskes av kvinner. 

-Tenker du jobb når du har ferie?

-Nei. Det er de dagene i året da jeg tenker aller minst på jobb. Og det er helt nødvendig, og veldig deilig. Vi har shabby harrypåske, vi gjør mye rart og har våre sære tradisjoner. Men maten firer vi ikke på. 

Fra veggen i Camillas bakeri "Bakerinnen" i Harstad. 

Fra veggen i Camillas bakeri "Bakerinnen" i Harstad. 

Djævelsk godt kan bestilles her.
Eller du kan lese mer om boken her. 
God påske fra Bakerinnen og Utenfor Allfarvei Forlag :)