Anmeldelse av HAVET i tidskriftet BIOLOG nov. 2015

Havet
Mat, makt og meninger

 

Den som har fulgt med i debatten om hva vi i Norge skal leve av etter oljealderen kan ikke unngå å ha fått med seg at havet og dets ressurser vil komme til å spille en viktig rolle fremover. For den som har vokst opp langs kysten fra Vestlandet og nordover kommer nok heller ikke dette som noen stor overraskelse. For mange av de andre som på Sør- og Østlandet eller i innlandet, kan fiskerinæringen fremstå som et mangehodet troll som det ikke alltid er like lett å forstå seg p. Takk derfor for en bok som bringer frem mye av det som rører seg i dette opprørte havområdet. Boka utgjør en helhet som vil kunne bringe klarhet hos både informerte og uinformerte lesere. Dette er nemlig kunnskap samlet av mange og gjord tilgjengelig for alle av en som bryr seg om fremtiden for Norge og nye generasjoner.

Boka havet forteller og diskuterer om havets viktighet gjennom 23 til dels veldig forskjellige artikler og intervjuer. Men boka er mye mer enn dette, det er også en kokebok der syv av vår mest friske og nyskapende kokker har fått lov til å gi oss noen av sine favorittoppskrifter på god sjømat. Dermed blir ikke boka kun en innføring i muligheter og utfordringer, men også en inspirasjonskilde for å spise sundt og godt.

Layout og bildebruken er meget gjennomført og 140 fotografier formidler mat, landskap, fisk og fiskerier på en meget tiltalende og proff måte. Bokas intervjuer og artikler utgjør et potpurri av meninger. Her finnes alt fra en veldig forutsigbar artikkel av fiskeriministeren, som mest egner seg som lektyre på senga dersom man ikke får sove, til spenstige innlegg fra folk som har tenkt mye og vel. Ingen vil være enig i alt som sies, fordi dette er ikke noen bok for menigheten, enten den hører hjemme her eller der. Intervjuene bringer også frem andre meninger og får frem mange av valgene vi står overfor. Her er talsmenn for de som mener at kysten i nord er i ferd med å bli avviklet, men også for de som er med på det de mener er en planmessig historisk uunngåelighet. Her finnes innlegg av ungdom som Gaute Eiterjord fra Natur og ungdom, marinbiologer som Kriss Rokkan Iversen, kunstnere som Ola Bremnes, økonomer som Edgar Henriksen,  historikere som Pål Christensen og politikere som Helga Pedersen.

Heldigvis har også fiskerne fått god plass, både de med mange og store kvoter, og representanter for kystfiskerne med mindre kvoter. En av de mest innsiktsfulle artiklene er skrevet av Nils Torsvik, ansvarlig redaktør i Fiskeribladet Fiskaren. Han har fulgt fiskerinæringen fra han var pur ung fisker på farens båt, via studier i Tromsø og jobber i Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet og siden 1992 i Fiskaren og Fiskeribladet Fiskaren. Også hans kollegaer Arne O. Holm og Gunnar Grytås har innsiktsfulle artikler om de valgene vi står overfor. Og Bente Aasjord forklarer at sjarkromantik egentlig er, og det er langt fra en ny type dameromaner med kjærlighet om bord i romantiske små fiskebåter.

 

Oppdrett er også med. Både gjennom en historisk artikkel av Bjørn Hersoug og Geir Ove Ystmark, en talsmann for oppdrettsnæringen.  Oppdrett er også omtalt av andre, men det kunne kanskje vært gitt mer plass til noen av dem som er mest kritisk til denne næringen. Gjerne i en diskusjon med en mer sober forsvarer av oppdrettsnæringens positive sider.

Denne boka er ideen og hjertebarnet til en person: Veronica Melå, som også har vært redaktør og som har startet forlaget Utenfor Allfarvei for å utgi boka og fremtidige prosjekter. Dette er det nye forlagets første bok og må sies å være en usedvanlig vellykket debut bok.  Les og lær…

 

Havet

Mat, makt og meninger

Utenfor Allfarvei forlag

368 sider

Veiledende pris 399,00

 

Henning Røed,

På trykk i tidsskriftet BIOLOG,

November 2015