B

Baard Herman Borge

Baard Herman Borge (f. 1963) er født og oppvokst i Bergen, og har en doktorgrad i statsvitenskap fra UiB. Han var forskningsassistent ved UiB 1993-1995. Borge har siden 1995 vært vitenskapelig ansatt ved Høgskolen (nå UiT) i Harstad, fra 2008 som førsteamanuensis. Hans faglige interesser spenner over et vidt felt, og omfatter nyere norsk historie (1940-1960), statsvitenskapelige emner og samfunnsvitenskapelig forskningsmetode. Borge har gjennom mer enn 20 år holdt en lang rekke populærvitenskapelige foredrag om aktuelle emner.

Baard holdt foredrag 9/3/2017 i forbindelse med utstillings- og bokprosjektet Omstilling, i Galleri Nord-Norge. UAF setter fokus på dialog og perspektiver på framtida gjennom bok, utstilling, film, innspill og ordspill. Foredraget hans kan ses på vår Youtube-kanal, trykk på denne lenken.

Hans foredrag: 
POTUS # 45. Da Donald Trump 8. november 2016 ble valgt til Barack Obamas etterfølger varslet det radikal forandring, både i og utenfor USA. Halvannen måned etter den offisielle utnevnelsen tyder alt på at denne overgangen vil kreve en hittil ukjent grad av omstilling, ikke minst blant USAs allierte – deriblant Norge.

Petter Bratland

Petter Bratland (f.1985) er født og oppvokst i Harstad og har fagbrev som elektriker fra 2006. Etter 7 år i yrket valgte han å følge sin kreative interesse mot ny utdanning. Valget ble bachelor i grafisk design med utdanning fra Oslo og Southampton. Lengselen mot nord gjorde at han etter endt utdanning flyttet hjem til Harstad i 2013, hvor han siden da har jobbet som grafisk designer hos Vizuelli i Harstad. Sammen med Torgeir Riise driver han i tillegg firmaet Rampestrek. De har begge drevet med graffiti siden slutten av forrige årtusen, og møttes første gang i forbindelse med graffitimaling i 2001. Med en bakgrunn fra både klassisk graffiti, moderne street art og design utfører duoen ulike dekor-, promoterings- og undervisningsoppdrag. Rampestreks primære mål er at Nord-Norges befolkning skal ha en mulighet til å oppleve gatekunst, både som beskuere og som utøvere.
Petter Bratland og Torgeir Riise har laget streetart-torsken til forsiden av Havet. Mat, makt og meninger. Han har også laget den lille reklamefilmen "Havet" som forlaget presenterer på sin hjemmeside. 

Kristin Bjørn

Kristin Bjørn (f. 1965) født og bosatt i Tromsø. Hun har bakgrunn fra scenekunsten hvor hun arbeider som manusforfatter, dramaturg og instruktør. Blant manusene hennes kan nevnes Ei forestilling om Læstadius med Totalteatret (Heddaprisnominert i 1998) og Historier fra en glemt koloni med Samovarteateret (2003). Våren 2016 debuterte hun skjønnlitterært med den kritikerroste novellesamlingen Sant Nok på Gyldendal. Sant Nok ble en av de fem mest solgte novellesamlingene i 2016. Hun har også skrevet en rekke artikler og essays. 
Kristin har levert teksten "Innsirkling om omstilling" til boken Omstilling. Menneskets rolle i natur, industri og teknologi. 

Marianne Bjørnemyr

Marianne Bjørnmyr (f. 1986) Bodø. Hun bor og jobber som billedkunster i Bodø etter åtte år i London, hvor hun i 2012 fullførte en mastergrad i fotografi fra London College of Communication. I sin praksis jobber hun med undersøkende kunst hvor sentrale temaer omhandler vår oppfattelse av fotografiet som en tilnærming til virkeligheten. Hennes arbeid har tidligere blitt stilt ut nasjonalt og internasjonalt blant annet på Høstutstillingen og Nordnorsken, og i 2016 mottok hun Statens Kunstnerstipend for yngre nyetablerte kunstnere.
Marianne Bjørnmyr har levert en rekke fotografier til boken Omstilling. Mennskets rolle i natur, industri og teknologi. 

Arild Buanes

Arild Buanes (f.1961) beveget seg fra Evje i nedre Setesdal til Vestlandet og senere Nord-Norge på tidlig 1980-tall. Han har bodd i Tromsø siden 1985, og har siden 1998 vært seniorforsker i forskningsinstituttet Norut. Hans spesial­områder er samfunnsplanlegging, regional utvikling, miljø- og ressursspørsmål og kystsoneforvaltning. Buanes har doktorgrad i samfunnsplanlegging fra Universitetet i Tromsø. Temaet for avhandlingen var kystverneplan­prosessen i Nordland. Han har også jobbet med planlegging på kommunalt og fylkeskommunalt nivå. På privaten har han oppdaget padlingens gleder, og nyter den fantastiske nord-norske kystsonen i sin havkajakk, gjerne med et sjømatmåltid ventende på land.
Arild Buanes har skrevet artikkelen "Kampen om kystsonen." i Havet. Mat, makt og meninger.

Ola Bremnes

Ola Bremnes (f. 1955) er en av våre mest folkekjære musikere. Født i Svolvær, men bor i dag i Kvæfjord. Her skriver han fra en gammel skolestue på sin bestefars hjemgård, og gir ut plater fra eget plateselskap. Ola har gjennom en årrekke tonesatt tekster av Petter Dass. Han samarbeider også med sine søsken Lars og Kari. Ola skriver tekster og melodier, men til sin siste plate «I det blå» har han også tegnet alle illustrasjoner. Ola Bremnes har skrevet artikkelen "Svømmer fisken ut av ord og musikk?" i Havet. Mat, makt og meninger. Du finner mer om Ola på hans hjemmeside: www.olabremnes.no