Juni 2023 // Vesterålens første rikskjendis blir anti-helt i egen barnebok

«Stor-Johan og hemmelighetene» er en billedbok for barn mellom 3-6 år, men vil også fryde voksne lesere.

164 år etter at han ble født blir Stor-Johans historie til bok for barn. Nordlandskjempen Johan Arnt Bredesen fra Alsvåg i Vesterålen, målte 2,14 meter og veide 177 kilo. Størrelsen og styrken gjorde han til rikskjendis, men veldig få visste om hans hemmeligheter.

Da det skulle reises en bauta til Stor-Johans minne i 1955, initiert av Øknsnes fiskarlag, ble det bråk. Noen var imot dette fordi kjempen, etter deres mening, «ikke hadde utmerket seg på noe intellektuelt plan». Fiskarlaget på sin side stod på sitt, og ønsket å reise bauta over «en sambygding som levde i ei tid da legemlige krefter betydde minst like mye som lysende åndsevner».

Foto: Digitalmuseum/ Museum Nord. Fotograf (bildet tatt i perioden 1895-1900): Narve Skarsmoen.

– Stor-Johan har på mange måter blitt litt umenneskeliggjort, sier forfatter Hilde Johanne Hansen (f.52). Alle avisutklippene som ligger på Nasjonalbiblioteket og alle historiene som går på folkemunne handler utelukkende om hans styrke og størrelse. Men fra min mor og  mine tanter vokste jeg opp med andre historier om han, trekk ved Stor-Johan som han selv ikke snakket om, men som min mormor og hennes søsken hadde observert som hans naboer i Alsvåg: «Den store maijn» var livredd for havet, mus og blod. Kanskje sistnevnte var grunnen til at han ikke ville sloss. Slektningene mine fortalte at han var beskrevet som en snill kar som ikke ville andre vondt.

– Når slo det deg at dette måtte bli barnebok, og på rim attpåtil?

– Fortellinga om Johan Arnt Bredesens er ei spennende historie med mange fasetter. Han ble kjendis over hele Norge, noe svært få ble på den tiden. I dag er jo «alle» kjendiser, sier Hilde med et smil.

– I forbindelse med et annet  skriveprosjekt om Johan Arnt Bredesen kom det plutselig en setning på rim. Det var ei forunderlig linje, som etter hvert ga meg ideen om å lage ei lita bok om «Stor-Johan og hemmelighetene», ei bok som kunne romme et større bilde av hvem han var. Hans svært maskuline image hadde jo definitivt flere sider som kunne gi en spennende kontrast til hans mål, vekt og styrke. Jeg hadde tro på at barn vil forstå den subtile historien, siden mange barn selv opplever å ha små «hemmeligheter» – som de kanskje også prøver å flykte fra. Rimformen tilfører også noen lag med poesi til teksten, noe som ga mulighet til å løfte historien fra «virkeligheten» på et vis. Dessuten vet jeg at barn er musiske og liker rim og rytme. Jeg tror forøvrig voksne også vil like denne boka, og jeg håper på fine stunder for barn og voksne sammen. Kanskje boka kan gi anledning til gode samtaler.

Oppslag fra boken «Stor-Johan og hemmelighetene»

Et kjendisliv
–Stor-Johan hadde jo levd et enkelt liv som fisker i vel 20 år år. Hans styrke og litt skremmende størrelse ble ofte benyttet i form av at lokale lennsmenn ba om hans hjelp når det var slossing og tumulter blant fiskerne på rorbuene. Da han «ble oppdaget» av en impresario, som så sitt snitt til å profitere på Stor-Johans styrke, begynte han å reise rundt med denne «manageren» for å vise seg frem for penger. Det må jo også ha vært en voldsom omveltning for en enkel kar fra Alsvåg, forteller Hilde.

Kong Oscar 2. (den siste unionskongen, f.1829, d.1907) inviterte Stor-Johan på audiens på Slottet – og forærte han tittelen æreskorporal, med tilhørende sabel og uniform. «Gid Norge hadde mange slike sønner» skal han ha sagt til Stor-Johan, i følge muntlig overlevering fra Johans mor, brukt i flere artikler av Ivar Toften (Øksnes fiskarlag).

Da Stor-Johan ble født i Kabelvåg i 1859, fantes verken elektrisitet eller motor til båt. Kroppslig kraft og styrke var nok en bedre valuta i distrikts-Norge enn «lysende åndsevner». Norge, og verden, var i stor forandring med utvikling og oppfinnelser. Vi var i union med Sverige og hadde svensk konge. Det ble oppgang og bedre tider for mange. Livet i et karrig fiskevær må likevel ha stått i stor kontrast til alle opplevelsene han fikk på reisene sine. –Kanskje følte han seg  både ensom og ulykkelig, for han vendte hjem igjen, filosoferer Hilde, og fortsetter:

– Han kom hjem med flosshatt, endret dialekt og mange flere kilo på kroppen. Kjendislivet hadde endret han, og kanskje gått han litt til hode. Men på slutten av livet møtte han Andrea fra Kaldfarnes på Senja. De giftet seg, men rakk ikke å få barn før Johan døde bare 15 måneder etter bryllupet. Andrea reiste til New York etter at Johan døde. Der giftet hun seg på nytt, og fikk barn.

– Jeg har vært i kontakt med Andreas barnebarn, Mrs. Larsen McCoy, som kunne fortelle at Andrea på slutten av livet sitt hadde fortalt at «Johan was the love of my life». Andrea hadde tatt vare på Johans ringer, hans vest og sabel som han hadde fått i gave fra Kong Oscar 2.

Oppslag fra «Stor-Johan og hemmelighetene». Stor-Johan til sjøs med Kong Oscar 2.

Et rikt og langt kulturliv
Hilde Johanne Hansen har jobbet i kulturfeltet i Vesterålen i mange år. Hun har også vært forfatter og medforfatter av en rekke bøker. I dag har hun ryddet plass til eget forfatterskap «uten prosjektbeskrivelse», som hun sier.

– Jeg bruker mye tid på muntlig formidling og liker det veldig godt. Det å drive med muntlig formidling har dessuten hjulpet meg med å finne min egen skrivestil, for det er jo en prosess som tar tid.

En prosess er det også når en forfatters tekst skal illustreres til dette formatet, som man kaller «billedbok for barn». I motsetning til en roman for barn, med eller uten enkelte illustrasjoner, er bildene like viktige som teksten i en billedbok . Da forlaget foreslo Gustav Kvaal som illustratør, fikk Hilde si sin mening da de første skissene kom på plass. Likevel var det spennende å se illustratørens «signatur» og tolkning, forteller Hilde:

– Da jeg skrev teksten så jeg hendelsesforløpene detaljert og helt tydelig foran meg. Jeg var derfor veldig spent på om en illustratør kunne se de samme bildene som meg og få dem festet på papir. Hver gang jeg fikk en ny skisse var jeg like spent, og jeg ble aldri skuffet.

Hildes bok er rykende fersk inne fra trykkeriet, og selv om «Stor-Johan og hemmelighetene» allerede er tilgjengelig i bokhandel og nettbokhandlere, så er den ikke formelt «lansert» før barnebokfest den 18. juni i Harstad, og bokbad på Øksnes bibliotek den 20. juni. Den formidlingsglade forfatteren ser frem til å møte folk og lese for både store og små, både på disse og senere arrangement.

– Det opplagte spørsmålet helt til slutt, Hilde, må jo være: Hva føler du nå?

– Jeg tror jeg er akkurat like mega-lykkelig over den ferdige boka som det Stor-Johan var da Andrea sa ja til å gifte seg med han.

Hilde Johanne Hansen med rykende fersk bok om Stor-Johan Arnt Bredesen. Foto: Veronica Melå

Forfatteren:
Hilde Johanne Hansen (f. 52, Alsvåg) bor i Alsvåg i Nordland. Hun har vært forfatter og medforfatter av/til en rekke bøker. Hun er også aktiv som pådriver og prosjektleder for kultur- og språkutvikling i Vesterålen, driver bedriften Tekstbutikken AS med skriving, prosjekter og storytelling – og fortellerfestival i Nyksund. Hansen har både Fortellerstudiet (OsloMet) og Forfatterstudiet (UiT) bak seg. 

Illustratøren:
Gustav Kvaal (f.1968) er grafiker, illustratør og avistegner. Han kommer opprinnelig fra Bodø. Han har hovedfag i illustrasjon og grafisk design fra Kunsthøyskolen i Bergen. I tillegg til illustrasjon og billedkunst har han også laga en rekke tegne- og animasjonsfilmer både for barn og voksne.

Bokinfo:

STOR-JOHAN og hemmelighetene
ISBN 978-82-93688-27-3
Forfatter: Hilde Johanne Hansen
Billedbok for barn, prosa på rim. 3-6 år.
Illustrert av Gustav Kvaal
Forlag: Utenfor Allfarvei Forlag
Utgivelse: Juni 2023
Boka kan bestilles hos forlaget
eller hos bokhandlere som Ark/Norli mfl.

Forlagets omtale:
Johan i denne boka får tilnavnet Stor-Johan fordi han er større og sterkere enn de fleste. Det får mange til å tro at han kan klare alt mulig og ikke er redd for noe. Men er det slik? For selv om man er kjempestor og kjempesterk betyr det ikke at man er tøff på alle andre måter.

Stor-Johan, i virkeligheten:
Stor-Johan er inspirert av fortellingene om Nordlandskjempen Johan Arnt Bredesen (1859 – 1904). Han var født i Olsvik i Lofoten, vokste opp i Alsvåg i Vesterålen og imponerte folk over hele Norge med sin enorme styrke og størrelse. I likhet med denne bokas Stor-Johan fikk han uniform av kongen, og fant ekte lykke først da han møtte ei dame med navn Andrea.