Ungdommene først!

For 18 år siden flyttet Tone Nilsen-Bie fra Sunnfjord til Alta. Men språket tok hun med seg.
Sist helg presenterte hun sin andre bok på nynorsk. Også denne er til ungdommen.
– For meg er det spesielt viktig å gi ungdommene noen verktøy til livets vanskelige faser og stunder. Historiefortelling er perfekt som ramme for både refleksjon og underholdning.

Forfatteren har i mange år jobbet som teaterpedagog på videregående skole. Det er dermed ikke ukjent for henne at man med ungdom ikke når langt med en moraliserende pekefinger.
– Mens man er i kreative prosesser og har det gøy, så skjer det også noe i underbevisstheten hos den som deltar, sier Tone Nilsen-Bie.
– «På leit etter hjartet ditt» er en spennende historie, som også rommer noe veldig trist. Hovedpersonen blir veldig oppslukt, hun er forelsket i en drømmeperson. Men hvordan takler hun utfordringene hun står ovenfor? Det er viktig for meg å vise at sorg er en del av livet, for alle, man kommer ikke utenom. Og at det er veldig mange måter å takle det på, og at ingen måter er «unormale». Men for hovedpersonen i denne boka tar det litt av, og det skaper utfordringer, forteller Tone.
Forlaget kaller boka en page-turner, og peker på spenningen som driver leseren fremover. Hva kommer til skje? Hvordan vil dette gå?

Lansert på Hamsunsenteret
Denne helgen ble Tone Nilsen-Bies nye bok presentert under litteraturfestivalen Hamsundagene, på Hamsunsenteret i Nordland. Foran et stort publikum i Æventyrsalen ble hun presentert i samtale med Anne Oterholm, som til daglig underviser på Forfatterstudiet i Tromsø ved siden av eget forfatterskap. I samtalen snakket de om det å være forfatter generelt, og det å være forfatter i Nord-Norge, spesielt. Er det noen særskilte utfordringer, slik Tone ser det?

– Nei. De fleste som skriver, sitter jo alene med skrivearbeidet. Uansett hvor man bor. Og i dag finnes det jo både felleskap og kunnskap å finne på nettet. Men i forhold til å delta på litterære arrangementer, så kan det jo være litt lenger reisevei når man bor i for eksempel i Alta.

– Selv om jeg bor i nord, så er jo tematikken universell og høyst menneskelig. Boka kan leses av alle, uansett hvor de bor.

 Egne erfaringer flettes inn

Tone får ofte spørsmål om historiene hun skriver er selvopplevde. Hun sier at hun kan forstå at folk kan være nysgjerrige på hvordan det er å være forfatter. 

-Når man skriver dikter man opp en verden, og bruker selvfølgelig sitt eget følelsesregister og sine egne erfaringer. Men jeg skriver ikke selvbiografisk, så det er lett å svare nei på det. En forfatter er vel mer som en kunstner som lar seg inspirere av livet, både eget og andres erfaringer, for å prøve å dikte frem en god fortelling med dybde og mening.

På omslaget til Tones nye bok er det et stort blått hjerte. Men selv om tittelen «På leit etter hjartet ditt» kan gi inntrykk av at dette er en ungdomsroman «bare» om forelskelse og hjerte og smerte, så avslører hun at det er et hjerte i mer bokstavelig forstand.

– Tematikken i denne boka er todelt. Jo, det handler om det å være ung og ulykkelig forelsket. Men det handler også om organdonasjon, så hjertet på omslaget er et hjerte hovedpersonen Tiril faktisk leter etter. Så det er en kanskje en slags hybrid, det er en spenningsroman om Tiril som leter etter et hjerte. Og det er en bok om hvordan ungdommer også møter forskjellige former for sorg i livet, forteller Tone.

Bokfest i nord
Det har vært spennende bokdager på Hamsunsenteret. Sammen med mange andre forfattere har de siste dagene handlet om bøker og litteratur – og ikke bare hennes.

– Det er jo en helt spesiell følelse å holde i sin egen bok for første gang. Det er mange år med hardt arbeid, som ikke vises når boka er ferdig. Kanskje det til og med ser ut som om det er lett å være forfatter, når boka først er ute?

– Det var fint å være sammen med flere andre forfattere. Jeg var veldig spent, men responsen var god og forlaget hadde laget feiring med mat og drikke etterpå. Så det føltes veldig bra, og man er jo lettet når det hele er over og det har gått så fint. Og så er det ekstra stas å bli presentert her under Hamsundagene.

Boka til Tone vil snart være å finne i bokhandel, og senere i høst i bibliotek, og kan bestilles hos alle nettbokhandlere. Tone håper at boka finner veien til ungdommene i tiden fremover.

 

Om boka:

På leit etter hjartet ditt er en ungdomsroman om sorg, men også om valgene man man tar som ung. En ung jente forelsker seg, og hennes utkårede dør i en bilulykke før forholdet starter ordentlig. I sorgen og fortvilelsen over kjærligheten hun aldri rakk å oppleve, ender hun opp med en intens jakt på mottakeren av kjærestens donorhjerte. Dette kan også ses på som en fortelling om «uautorisert sorg», som oppstår når omgivelsene ikke anerkjenner sorgen man står i.

Bøker signeres under Hamsundagene.

 

«En fin og uvanlig fortelling som vil engasjere ungdom. Det er en slags aktualitet i at unge gutter kjører seg i hjel, så her er det nok en del som kan kjenne seg igjen. Artig at tittelen også refererer til hjertet i ren faktisk forstand, ikke bare, slik det vanligvis gjør, i overført betydning.»

--Jan Tore Noreng, mars 2022

 

Om forfatteren:

er frå Florø, men har budd i Alta i Finnmark sidan 2004. Ho er opphaveleg lektor i teater, og har alltid utvikla tekstar for scena. Dei siste åra har ho fokusert meir på den skjønnlitterære sjangeren som uttrykksform og debuterte i 2021 med Sumarvariasjonar, ei novellesamling for ungdom. Med denne boka vant ho litteraturkonkurransen Årets Ulest-2021.