En oppsummering av et forrykende år (2017)

(Alle  foredrag (Innspill)  og  konserter (Ordspill)  kan ses på YouTube).

(Alle foredrag (Innspill) og konserter (Ordspill) kan ses på YouTube).

Hurra for alle gode krefter!
For et år 2017 var. Og så spennende 2018 er (men det skal vi skrive om i en annen post)! 
Takket være en lang liste bidragsytere og sponsorer (se liste nederst i posten) klarte vi å lage en utrolig fet bok med 16 nordnorske forfattere og billedkunstere. Omstilling – menneskets rolle i natur, industri og teknologi ble lansert 4. mars. 

Temaet i denne boken var nettop ordet «omstilling». Hva betyr det egentlig? Dette spørsmålet stilte vi til en rekke talentfulle forfattere og fotografer. Vi ønsket andre perspektiver og tanker enn de som kommer fra politikere og næringsliv. Derfor arrangerte vi en større utstilling med fotografier fra boken, film og skulpturer - alt med omstilling som rød tråd. 
26 foredragsholdere og forfattere presentere gjennom fem torsdager sine tanker, ord og innspill og ordspill. Det var fullt hus hver gang, og publikum var begeistret, tankefulle og inspirerte. 
Alle foredrag (Innspill) og konserter (Ordspill) kan ses på YouTube.
 

Men det skal sies: Dette prosjektet var et stort og heftig løft for oss. Fra idé i februar 2016 til landing i mars 2017 innledet og gjennomførte vi samarbeid med 52 mennesker, søkte om midler og lette etter gode medspillere. Vi har lært at slike prosjekter er spennende og gir verdi. Men at utviklingsperioden kanskje kan strekkes, slik at man ikke går under i forsøket. Men for en reise. 

POPUP-BUTIKK JUNI-DESEMBER
Men onwards. I mai fikk jeg (forlegger, Veronica Melå) en idé om å samle kulturnæringsaktører til en pop-up butikk i sentrum av Harstad, der det står en del tomme næringsbygg. Desverre, får man nesten si, men det er mange bysentrum som lider av samme skjebne for tiden. 

Made in Harstad åpnet dørene 1. juni - og her kunne publikum finne musikk, bøker, sølvsmykker, streetart, billedkunst og mer - alt produsert i Harstad. Dette ble snart en suksess, og da vi delte lokaler med Festspillenes festivalkontor kokte det. Veldig moro, og et prosjekt som ga synlighet til 20 lokale aktører innen mange kunst- og kulturfelt. 1. september skulle sjappa etter planen stenges, men etter påtrykket utvidet vi og hentet inn flere. Vi holdt åpen butikk 6 (7) dager i uken helt frem til 23. desember. Nå er dette nydelige lokalet i gågata i Harstad under oppussing, og vi håper det fylles med noe fint. Og Made in Harstad? Vi kommer til å «poppe opp» igjen :) 

Nordnorske barnesanger 
Denne boka hadde vært under produksjon i lengre tid. Redaktør Anne Semb har samlet og illustrert kjente og ukjente sanger fra nord. I mai hadde vi levert bok til trykk, og vi jobbet med innspilling av enkelte sanger. Boka har blitt tatt veldig godt i mot - og ble lansert den 15. juni på Made in Harstad, samt med konsert og utstilling på Fårebygget samme kveld. 
Sangene vi har spilt inn med profesjonelle musikere og superflinke unger fra skolen i Kvæfjord vil suksessivt legges ut på Youtube. Her vil vi over tid samle alle sangene fra boka, innspilt av både amatører og proffe. Målet er at den nordnorske kulturskatten skal tas vare på, brukes og gi masse glede og gode stunder til store og små. 
 

«You can have it all; but if your soul is not nurtured, you will feel empty even at the most extravagant celebration»
2017-10-06 12.41.31-2.jpg

Kreativ samling, Nyksund - oktober
I oktober inviterte jeg noen av de fantastiske menneskene jeg kjenner innen kreative næringer og kreative tenkning, til tre dager sammen i et Airbnbhus i vakre Nyksund. Tre dager uten agenda, tre dager med frisk luft, nye tanker og masse god mat. 
Vesterålen, Lofoten, Harstad og Gratangen møttes - og nye prosjekter og samarbeid oppstår selvfølgelig når folk med drømmer møtes. 
Dette skal vi gjøre igjen. 

Velkommen, 2018

2018-03-19 21.53.06.jpg

Det nye året
En del av vår kapasitet utover høsten gikk til Made in Harstad, men nye prosjekter for 2018 var allerede i gang. Vi er (i skrivende stund, mars 2018) i ferd med å trykke ny bok. Og sånn er det. Stemme for stemme, prosjekt for prosjekt, ønsker vi å bidra til bredde i formidlingen fra nord gjennom talenter fra landsdelen. Ni bøker har det blitt. 

Hva ønsker vi oss? 
At dere som setter pris på det vi gjør, bidrar ved å kjøpe bøker. Ikke la bøkene dø. Bøker er et springbrett, en arena, bøker er stilletid, bøker er viktig. Bøker gir synlighet for oss i nord, og for alle som skriver, fotograferer, illustrerer, designer og produserer. 
Så, hjelp oss til å gjøre enda mer av det vi elsker: Å løfte frem stemmer fra nord. 
Kjøp en bok! Og les! :) 

Les mer om 2018 i neste post. 
Vi poster jevnlig på Facebook og Instagram

Godt nytt år, og takk for 2017. 
Veronica Melå, forlegger. 

Spesiell takk til disse: 

Kulturrådet
Fritt Ord
Innovasjon Norge
Sparebanken Nord-Norge
Harstad Skipsindustri
Galleri Nord-Norge
Manoda
Kunnskapsparken
UiT Campus Harstad
Hålogaland Kraft