Omstilling gjennom nåløyet i Kulturrådets innkjøpsordning for skjønnlitteratur

4. august vedtok Kulturrådets utvalg for prosa at "Omstilling. Menneskets rolle i natur, industri og teknologi" kvalifiserer til skjønnlitterært innkjøp.
–Dette er et kvalitetsstempel og svært gledelig, sier redaktør og forlegger Veronica Melå i Utenfor Allfarvei Forlag

Omstilling. Menneskets rolle i natur, industri og teknologi er en utgivelse i skjæringspunktet mellom kunst. litteratur og samfunnsengasjement. 8 nordnorske forfattere og 8 nordnorske billedkunstnere ble invitert til å gi sine individuelle perspektiver på moteordet "omstilling", gjennom ord og bilder. Resultatet ble en praktutgivelse i stort format.  

–Først og fremst er dette en gratulasjon til 16 bidragsytere i prosjektet, det er deres individuelt sett høye kvalitet i arbeidet som gjør at dette samlet ble en utgivelse vi er svært stolt av. Det er også svært viktig for et lite forlag i etableringsfasen å bli sett, når man satser på et slikt ambisiøst verk. Denne typen bøker er heller ikke de mest salgbare, og det var vi klar over, sier forlagssjefen som også vil berømme finansielle støttespillere som Harstad Skipsindustri, Fritt Ord og Kulturrådet. 

–Likvel mener vi at det er viktig å ta sjanser for noe man tror på, og noe man mener er viktig. Vi mente at denne boken var og er viktig, og vi tror at den også vil stå som viktig et tidsbilde for ettertiden. "Hvordan så nordnorske forfattere og billedkunstnere verden anno 2017 sett med omstillingsbriller på?" 

Boken ble etter utgivelse fulgt av utstilling i Galleri Nord-Norge med fotografier, film, tekster, audiosviuelle presentasjoner, skulpturer av ErlikPluss, 26 foredrag og konserter, og trakk fulle hus hver eneste torsdag i 5 uker. Formidlingsprogrammet med samme tematikk ligger tilgjengelig på forlagets Youtubekanal. 

–Denne delen av prosjektet var krevende og mer utadrettet enn bokutgivelsen. Uten støtte fra Fritt Ord, Kulturrådet, Sparebank1 Nord-Norge, Innovasjon Norge, Manoda, Kupa, Hålogaland Kraft, HSI og UiT Arktis ville det vært helt umulig å gjennomføre, sier Veronica Melå.
–Dette prosjektet har totalt sett tatt det meste av forlagets kapasitet i 2016 og deler av 2017, derfor er vi ufattelig stolte over at boken nå har blitt lest av fagrådet for prosa og vurdert som verdig innkjøp til alle landets bibliotek. På denne måten oppnår vi mer av det som også er et av våre formål; å synliggjøre talenter fra nord gjennom våre prosjekter. 

–I dag vil vi først og fremst gratulere forfatterne og billedkunstnere i boka, og takke alle våre overnevnte støttespillere. Jeg vil også rette en takk til vår skjønnlitterære konsulent, Liv Lundberg og vår billedkunstfaglige konsulent Randi Grov Berger. Og Geir-Arne Bertheussen for vakker design på det hele. 

Denne seieren er vår, i fellesskap: 

Ingeborg Arvola
Rawdna Carita Eira
Sigbjørn Skåden
Kristin Bjørn
Jon-Are Masternes (KLISH)
Tor Eystein Øverås
Caroline Kaspara Palonen
Magnar Mikkelsen

Mariell Amélie
Grethe Irene Einarsen
Bjørg-Elise T-A Tuppen
Linn Pedersen
Tom Rune Angell-Storö Juliussen
Pål Laukli
Stian Klo
Marianne Bjørnmyr