KRAFTVERK FRA NORD

smudsomslag_omstilling_01.jpg

Hvilken slegge skal man dra frem når man skal presentere noe som dette?

Vi bestemte oss i februar (16) for å invitere 16 kunstnere med ord og bilder til å levere sine tolkninger og forståelser av OMSTILLING. Menneskets rolle i natur, industri og teknologi. 

Det er svært. Det angår oss alle. Vi mener alle.

Vi ser at ordet omstilling brukes i presse, næringsliv og i offentligheten generelt, og det brukes stadig mer, faktisk mer enn dobbelt så mye i 2015 som i 2012.  Maksimering av profitt, omstrukturering og nedskjæring, innsparing, oppsigelser. Bedrifter og kommuner er omstillingsskeptiske, omstillingsvillige eller omstillingsdyktige. "Alle" snakker om omstilling. Men ordet har blitt helt tømt for mening, det er nærmest blitt et moteord. 

Omstilling_side 1.jpg

Vi bestemte oss for å la nordlige/ arktiske forfattere og billedkunstnere få bryne seg på denne problemstillingen. Fordi de tenker med andre briller på. Og siden Nord-Norge for tiden står sentralt som ressurskammer for hele Norge, og utviklingen i Arktis overvåkes internasjonalt, tenker vi at våre egne kunstnere har en selvsagt rolle i å dele sine perspektiver på den tiden vi står i.

Men noe så svært har en tendens til å bli større. Og vi har fått støtte fra Harstad Skipsindustri og Fritt Ord til å klare å dra i land dette her. Det blir altså bok, utstilling, foredrag, debatter, installasjoner, lyd... På Galleri Nord-Norge i Harstad, i mars. Her begynner vi. Og vi er mange som skal skape dette sammen. 

Vi vil gjerne få flere til å stille de samme spørsmålene, kall det en folkebevegelse:

Hva mener vi, hver enkelt av oss, om hvor vi skal? Hvilken fremtid vi skal ha? Hva er det egentlig vi omstiller oss vekk fra, og hvem bestemmer hva som skal omstilles? 

Slike trivielle  frågor har disse 16 kunstnerne brukt vår, sommer og høst på: 
(og vi har verket etter å fortelle at Utenfor Allfarvei Forlag har fått disse vanvittig flinke folkene fra nord med på laget, herregud, vi er så stolte!) 

Nå må vi bare beklage at vi ikke røper et eneste komma av innholdet, enda. 
Beklager. Men dere som sjekker innom her, vil bli de første, vi lover! Dette blir et formidabelt kraftverk, fra nord! Vi har sett og vi har lest, og vi kommer til å anbefale, på det sterkeste, som du nok har skjønt for lengst av denne overstadig begeistrede omtalen... Men, altså: 

Her er de:

Forfattere:
Sigbjørn Skåden, Evenesmark/ Tromsø
Kristin Bjørn, Tromsø
Caroline Kaspara Palonen, Harstad
Jon-Are Masternes (Klish), Tromsø/ Oslo
Ingeborg Arvola,  Honningsvåg/ Oslo
Magnar Mikkelsen, Veidnes
Rawdna Carita Eira, Brønnøysund/ Kautokeino
Tor Eystein Øverås, Bodø/ Berlin

Billedkunstnere: 
Marianne Bjørnmyr, Bodø
Grethe Irene Einarsen, Narvik
Stian Klo, Harstad
Mariell Amélie, Andøy/ London
Pål Laukli, Harstad/ Oslo
Linn Pedersen, Sortland/ Kristiansand
Tom Rune Angell-Storö Juliussen, Bodø/Lødingen
Bjørg-Elise Tuppen, Harstad


Boken Omstilling lanseres i mars 2017 (TBA).